Házmester Fancoilt tisztít?

[esettanulmány]

Ma egy budai lakóparkban jártam, ahol a fűtés-hűtést fancoilokkal oldották meg minden lakásban. A rendszer telepítése 2005-ben történt meg, azóta a társasház központilag szervezett tisztítást többnyire a gondnok által. A lakók elmondása alapján ez abból ált, hogy az illető befújt felül egy kis klímatisztító szert, melytől egy-két napig finomabb illatot árasztott.

Kiérkezésemkor pontosan az a látvány fogadott, amire számítottam. A lakásban lévő készülékek azon kívül, hogy a tetején keresztül klímatisztító vegyszert fújtak bele nem találkoztak igényes tisztítással.

Miért probléma ez?

A vegyszer befújás után szép lassan elpárolgott, ragacsos felületet képezve a felületen. Amikor a készülék használaton kívül volt, a por tökéletesen beleült közel 15 éven át, de ez még nem minden.

A készülék alján ventillátorok biztosítják az éppen hideg vagy meleg levegő keringtetését a térben, melyet egy szűrő véd a por és egyéb szennyeződések felszívása illetve rendszerbe kerülése ellen.  Sajnos a gondnok úr a felület elégtelen vegyszeres fújkálása mellett elfeledkezett a fancoil további elemeinek tisztításáról is. A készülék alján szűrő található, mely megóvja a portól a szerkezetet, így értelemszerűen meg tud ülni rajta a por, mely lényegesen gyengíti a készülék működédének hatásfokát, hiszen egy falat képez így a levegő nem tud beáramolni megfelelően. Az apróbb szemcséjű porszemek és egyéb szennyeződések amik átférnek a sűrű szűrőn, a ventillátorokra tapad fel, mely egy felesleges súly réteget képez, így tovább gyengítve a hatásfokát a készüléknek.

A három legfőbb ok, mely a készülék hatékonyságát esetünkben nagy mértékben rontja.

  1. a szűrők eltömődése
  2. a ventillátor kosszal telítődése
  3. hőcserélő por és vegyszerek általi eltömődése

Összefoglalva, ennél az adott készüléknél a levegő már eleve nem tudott kellő képpen beáramolni, a ventillátorok vastagon porosak és kormosak voltak, ami tovább szennyezte a hőcserélőt, mely alulról és felülről is komoly szennyeződéseknek volt kitéve. 

Ezeknek köszönhetően készülék 

  1. nem tudott megfelelő teljesítményt leadni
  2. több energiát fogyasztott
  3. intenzívebben amortizálódott
  4. folyamatosan terjesztette a port, kormot (és penészes levegőt) a lakásban.

Miután szétszedtem és tisztítottam a vastagon poros szűrővel kezdtem, majd a ventillátor tisztítását követően a ragacsos hőcserélőt és vastagon lepedékes lecsöpögtető tálcát tisztítottam és érdekes módon a készülék lényegesen erősebben és pormentesen működött, azaz a korábban felsorolt 4 problémát sikeresen kizárhattuk a továbbiakban.

A további képeken megtekinthetitek milyen volt előtte, mi folyt ki belőle, majd milyen lett a teljes szétszedés-tisztítás után.

Szűrő előtte-utána

Ventillátor előtte-utána

Ami kifolyt belőle

Hőcserélő és tálca előtte-utána