Miért kell festéskor lemaszkolni a klímát?

[esettanulmány]

A klíma tulajdonosa azzal keresett meg, hogy amikor bekapcsolja a készüléket nem működik megfelelően erősen, illetve nagyon finom por távozik a kifújt levegővel együtt.

A videóban körülbelül egy éves klíma látható. A klíma felszerelése után nem sokkal újították fel az egész lakást, így újrafestették a falakat is. A tulajdonos elmondása alapján a szobafestők a klímával párátlanították a levegőt, illetve hűtötték a lakást a kellemesebb munkavégzés reményében. Gondolom itt már sokan összerakták mi okozhatja a fent említett problémát. A beltéri egység fentről szívja magába a helység levegőjét, mely keresztül megy a szűrőkön, hőcserélőn, végül a ventillátor pörgeti ki a lehűtött levegőt a szobába. 

Festés előtt, amikor csiszolták a glett réteget, nagyon finom porréteg került a szoba légterébe. Mivel a klíma folyamatosan működhetett, a levegővel együtt magába szívta a finom port, mely a szűrőn és a hőcserélőn keresztül beszennyezte még a ventillátort is. Ahogy a videóban is látható, a szűrőt teljesen eltömítette, így ez okozta a beltéri egység kevésbé hatékony működését, a ventillátor pedig folyamatosan pörgette ki a klíma belsejéből a port.

Természetesen szétszerelés és tisztítás után mindkét probléma megszűnt, de ettől függetlenül javaslom, hogy festés közben semmiképp se használjunk klímát, sőt maszkoljuk körbe, hogy ne menjen bele a festés közbeni por, hiszen ahogy a videó végén is látható a tisztítózsákban a fél falfelületről származó por a klímában volt.