Nikotinos klíma tisztítása - láthatatlan kosz?

[esettanulmány]

Ezúttal nem a beltéri egységen lesz a hangsúly. Egy idős hölgy otthonában jártam, aki a lakásban dohányzott. A klímát hét év alatt elhanyagolható mennyiségben használta, viszont amikor működtette a jellemző cigaretta füst szagot fújta ki a beltéri egység. Korábban több cég is tisztította a klímát, de a jellegzetes szag nem szűnt meg a tisztítások után sem. A szag okozta kevés használat miatt a klíma belseje elsőre tisztának tűnt, egyedül az átlátszó szűrőn és a fehér burkolaton látszott a barnás elszíneződés. A vegyszer felvitele után a kevésbé látható részeken is nyilvánvalóvá vált a barnás folyadék leválása, de jelen videóban nem ezzel foglalkozunk. 

A klímát az utóbbi hét évben kiérkező cégek nem szedték szét a tisztításhoz, a tulajdonos emlékei szerint a szűrőt mosták át illetve a hőcserélőt porszívózták. Ahogy a videón is látszik, az általam használt vegyszerrel könnyedén el lehetett távolítani a nikotinos szennyeződést mind a burkolatról, mind a szűrőkről. A videóban látható továbbá, hogy próba gyanánt átmostam vízzel a szűrőket, de sajnos ezzel a módszerrel ahogy az előttem lévőknek, úgy nekem sem sikerült eltávolítani a szennyeződést. 

Tanulságként leírható az, hogy a levegőben terjedő cigarettafüst bármilyen kis résen be tud férkőzni a klíma belsejébe, így burkolatok leszedése és vegyszeres kezelés nélkül a beltéri egység a mai napig árasztaná a jellemző dohányfüst szagot.